Näitä sähkönsäästökikkoja et ehkä tiennyt

09.10.2024 | Blogi

On monia tapoja, joilla sähköä voi säästää kotona. Joskus sähköä säästävä asia voi löytyä yllättävästä paikasta.

Moni kyllä tietää, että sähkön kulutusta pystyy säästämään saunomalla vähemmän ja alentamalla sisälämpötilaa. Jos nämä sähkönsäästötavat ovat sinulle vielä vieraita, tutustu aikaisemmin tällä viikolla julkaisemaan blogitekstiimme.

Energiansäästöviikon kunniaksi kokosimme tähän tekstiin pieniä, mutta tärkeitä sähkönsäästövinkkejä, joita moni ei tule ajatelleeksi. Mitkä kaikki sinä tiedät entuudestaan?

Aika on rahaa

Veden lämmitys kuluttaa sähköä. Tämä helposti unohtuu, jos yhdistää sähkön vain pistorasioihin ja sähkölaitteisiin. Monet rakastavat pitkiä lämpimiä suihkuja, mutta niistä maksaa pitkässä juoksussa kovan hinnan.

Jos energian hinta on 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 €/m3, maksaa päivittäinen 15 minuutin suihku noin 450 euroa vuodessa. Sen sijaan viiden minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon. On hyvä muistaa, että veden virtauksen ei tarvitse olla täysillä peseytymisen aikana. Kun pienentää virtausta, voi säästää lämmintä vettä ja siihen kuluvaa energiaa merkittävästi.

Monet tietävät, että hehkulamput eivät ole energiansäästön näkökulmasta suositeltavia. Lamppukaupoilla kannattaa valita LED-valo: ne ovat erittäin energiatehokkaita, kestävät käytössä jopa vuosia ja niiden käyttöikä on jopa parempi kuin energiansäästölampuilla.

Salakavala viihde-elektroniikka

Viihde-elektroniikan määrä on kasvanut vuosien aikana huimasti ja vie nykyään jopa seitsemän prosenttia kotitalouksien sähköstä. Laitteiden sähkönkulutuksessa voi olla merkittäviä eroja: esimerkiksi pöytätietokoneet kuluttavat jopa 80 prosenttia enemmän sähköä verrattuna kannettaviin tietokoneisiin.

Laitteiden lepo- ja valmiustilat voivat myös hämätä. Ne kuluttavat todellisuudessa yllättävän paljon sähköä! Siksi laitteet tulisi aina sulkea kunnolla käytön jälkeen. Katkaisijalla toimivat jatkojohdot voivat helpottaa tässä: katkaisijaa painamalla on helppo sulkea jatkojohto ja kaikki siinä kiinni olevat laitteet halutessaan ilman, että tarvitsee irrottaa johtoa kokonaan pistorasiasta.

Elektroniikan täyteisessä maailmassa on hyvä muistaa, että vapaa-ajalla voi suosia aktiviteetteja, jotka eivät kuluta sähköä. Kun television tuijottamisen sijaan suuntaa työ- tai koulupäivän jälkeen ulos kävelylle, saa kaupan päälle todennäköisesti myös virkeämmän kehon ja mielen.

Kodinkoneiden sähkösyöpöt

Kodinkoneiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska niitä käytetään jatkuvasti ja ne kuluttavat arviolta noin puolet kodin taloussähköstä. Kuten viihde-elektroniikassa, myös kodinkoneiden sähkönkulutuksessa on eroja. Induktioliesi kuluttaa jopa 40 prosenttia vähemmän sähköä verrattuna perinteiseen valurautalevyyn. Vanhan kylmälaitteen kulutus puolestaan voi olla jopa kaksinkertainen verrattuna uuteen. Jääkaapeissa ja pakastimissa jokainen sopivan lämpötilan ylittävä aste lisää sähkönkulutusta noin viisi prosenttia.

Uuni kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin esimerkiksi mikroaaltouuni. Ruoanvalmistus kannattaakin ajoittaa viikonlopulle, kun sähkö on halvempaa, ja lämmittää yksittäiset ruoka-annokset viikolla mikroaaltouunissa.

Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta. Siksi jääkaappi ja pakastin on hyvä sulattaa säännöllisesti, vähintään 1–2 kertaa vuodessa. Sulatus kannattaa tehdä talvipakkasilla – silloin pakasteet voi siirtää sulatuksen ajaksi ulos pakkaseen odottamaan. Muuttuiko keittiön inhokkikotityö juuri houkuttelevammaksi?

Puhtaat kodinkoneet toimivat tehokkaammin. Pyyhi pölyt säännöllisesti sähkölaitteista ja puhdista myös pesukoneen nukkasihti. Lisäksi ilman pitää päästä kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Vähintään kerran vuodessa olisi hyvä imuroida pölyt myös jääkaapin ja lieden takaa.