KIRJOITTANUT: HEIDI ERVING
Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn viestintäkoordinaattorina Suomessa ja hoitaa yrityksen viestintää ja markkinointia osana markkinointitiimiä.
Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n julkaisema ilmastoraportti kohahdutti ihmisiä, eikä suotta. Mikäli ilmaston lämpeneminen jatkuu nykyistä tahtia, ylitetään 1,5 asteen raja vuosisadan puoleen väliin mennessä. Tämä aiheuttaisi suuria riskejä sekä ihmisille että luonnolle. (ilmasto-opas.fi) Ilmastoraportin valopilkku on se, että maapallon lämpeneminen voidaan vielä rajoittaa 1,5 asteeseen. Se vaatii kuitenkin isoja tekoja, kuten IPCC:n Debra Roberts toteaa: ”Raportti on hyvin selkeä. Tämä voidaan tehdä, mutta se vaatii massiivisia muutoksia yhteiskunnallisesti ja poliittisesti ja lisäksi teknologista kehitystä.”
1,5 asteen tavoite tarkoittaa käytännössä sitä, että globaalit päästöt ja poistot on saatava tasapainoon vuosisadan puoliväliin mennessä. Päästövähennykset eivät siis yksin riitä lämpötilan nousun nujertamiseksi, vaan hiilidioksidia on pystyttävä poistamaan ilmakehästä muun muassa hiilinielujen ja hiilidioksidin talteenoton keinoin. Näihin keinoihin liittyy kuitenkin vielä suuria epävarmuuksia ja riskejä. Mitä hitaammin päästöjä vähennetään, sitä enemmän hiilidioksidin poistamista ilmakehästä tarvitaan. (ilmasto-opas.fi)
Uutta teknologiaa on siis kehitettävä, ja kiireesti. Energiateollisuus ry:n (ET) tiedotteessa muistutetaan Suomen olevan maailman huippua älykkäissä energiaratkaisuissa, ja täällä on korkeaa osaamista esimerkiksi ilmastoteknologioissa ja energiaintegraatiossa, kuten kaukolämmityksessä, -jäähdytyksessä ja hukkaenergioiden hyödyntämisessä. ET:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaakin, että Suomella on lupa ja velvollisuus hyödyntää tietotaitoa, joka mahdollistaa ilmastoratkaisujen kaupallistamisen ja muuttamisen vientituloiksi. Suomella olisi siis työnsarkaa tällä osa-alueella.
Energiateollisuus on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, ja energia-ala toimii Suomessa sen puolesta, että sähkö ja kaukolämpö ovat ilmastoneutraaleja jo ennen vuotta 2050. Ilmastopaneeli puolestaan pitää hiilineutraaliutta Suomelle tärkeänä välivaiheena, mutta se ei Ilmastopaneelin mukaan riitä lopulliseksi tavoitteeksi. Sen mukaan Suomen pitää saavuttaa hiilineutraalius pian vuoden 2030 jälkeen, aivan viimeistään vuonna 2045. “Suomella on mahdollisuus saavuttaa ilmastotavoitteensa metsien hiilinielujen ansiosta monia muita maita helpommin. Suomen tulee osaltaan kantaa oikeudenmukaisen globaalin vastuunsa Pariisin sopimuksen toteuttamisessa. Tämä toteutuu parhaiten saavuttamalla ensiksi hiilineutraalius ja tuottamalla sitten negatiivisia päästöjä”, paneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen sanoo.
ET:n Jukka Leskelä pukee sanoiksi sen, mitä monet toivovat: polku päästöjen vähentämiseksi vuosisadan puoliväliin on päätettävä nyt. ”Haasteena on, että poliittiset sitoumukset eivät kansainvälisesti vastaa Pariisin sopimuksen tavoitteisiin. Tarvitsemme päättäjiltä selkeät päästötavoitteet vuosille 2040 ja 2050. Energia-ala toimii edelläkävijänä sen puolesta, että ilmastotavoitteet saavutetaan.”
Blogikirjoituksen kirjoittaja toimii Nordic Green Energyn viestintäkoordinaattorina Suomessa ja hoitaa yrityksen viestintää ja markkinointia osana markkinointitiimiä.