Kodin valaistus kuntoon
Kun päivät pimenevät, valaistuksen merkitys korostuu. Kodissa valaistuksen tärkein tehtävä on auttaa näkemään, mutta valaisimilla ja valolla vaikutetaan myös kodin ilmeeseen. Onpa valaistuksella merkitystä myös viihtyvyyden ja hyvinvoinnin kannalta. Keräsimme kasaan poimintoja, joita valaistuksesta ja sen suunnittelusta on hyvä tietää.
Rakentajalla kaikki ovet avoinna
Uutta taloa rakennettaessa valaistusta lähdetään suunnittelemaan puhtaalta pöydältä. Tällöin mielessä on hyvä pitää se, että huoneiden käyttötarkoitukset saattavat vaihtua vuosien varrella. Tiloihin kannattaakin laittaa muutamia ylimääräisiä sähkö- ja valaisinpisteitä tulevaisuuden varalle, jotta valaistus ei tule ongelmaksi myöskään myöhemmin. Myös luonnonvalon saatavuuteen kannattaa panostaa jo talon sijoittelua ja muotoa suunniteltaessa. (Lähde: Lampputieto)
Mitoita valon määrä tarpeeseen
Tarvittavan valon määrään vaikuttaa se, millaisia toiminnollisuuksia huoneessa tehdään. Valaistuksen mitoituksessa kannattaakin painottaa työskentelyalueita, sillä koko tila ei tarvitse yhtä suurta määrää valoa kuin työskentelyalue. Tiloja ei kannata valaista liikaa myöskään siksi, että energiankulutus nousee tällöin turhaan. Valaistusvoimakkuutta voi myös olla tarpeen säätää tiloissa, joissa käyttötavat vaihtelevat esimerkiksi vuorokauden eri aikoina. (Lähde: Valaistustieto)
Yhdistelemällä tasapainoinen valaistus
Tasapainoisimpaan lopputulokseen päästään usein yhdistelemällä epäsuoraa ja suoraa valoa. Kodin perusvalotaso luodaan luonnonvaloa täydentävillä yleisvaloilla. Valoa kannattaa käyttää epäsuorasti hyödyntämällä joko himmennettäviä tai kattojen ja seinien kautta heijastavia valaisimia. Lisäksi paikkasidonnaisia toimintoja varten, kuten ruokapöydän ylle, voi hankkia erilliset valaisimet. Korostettaviin kohteisiin käytetään suoraa valaistusta. (Lähde: Meillä kotona)
Lämmintä vai kylmää?
Suomalaisissa kodeissa suositaan lämpimän valkoista valaistusta (2 700–3 000 kelviniä). Lämpimät värilämpötilat myös helpottavat rentoutumista. Mitä vähemmän valoa on, sitä lämpimämpi värilämpötila tuntuu luontevalta. Valoisiin tiloihin sopii siis myös viileämmät värilämpötilat. (Lähde: Meillä kotona)