Millä asioilla on suurin vaikutus sähkönkulutukseesi? Huomioi ainakin nämä, jos haluat säästää sähköä
Tällä viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa, jolloin halutaan muistuttaa, että sähkön säästäminen kannattaa – sekä ympäristön että rahan säästämisen näkökulmasta. Kohtuullinen sähkönkäyttö on fiksua myös yhteiskunnan kannalta: yhteiskunnan sähköistyessä puhtaasti tuotettua energiaa tarvitaan enemmän. Jotta sähköä riittää kaikille, jokaisen tulisi käyttää sähköä kohtuullisesti.
Jos sähkön säästäminen on sinulle uusi asia, saatat miettiä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle. Listasimme alle viisi vinkkiä, joilla voit vähentää kulutustasi tuntuvasti.
1. Selvitä kulutuksesi
Jotta sähköä voi alkaa säästämään, on ensin selvitettävä, mihin sitä käyttää. Kun olet kartalla siitä, mihin ja kuinka paljon käytät kodissasi sähköä, voit lähteä karsimaan tarpeetonta kulutusta. Nordic Green Energyn mobiilisovellus on tässä loistava apu! Sovelluksen avulla saat kattavan kuvan sähkönkulutuksestasi ja näet siitä syntyneet kustannukset.
2. Totuttele viileämpään
Noin puolet kotitalouksien sähkönkulutuksesta kuluu lämmitykseen. Siksi sähkönsäästö kannattaa aloittaa sillä, että säätää huonelämpötilat oikealle tasolle. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–21 °C, makuuhuoneessa sen sijaan riittää vähempikin (18–20 °C). Energiankulutus vähenee viidellä prosentilla, kun lasket sisälämpötilaa yhdellä asteella. Etenkin sähkölämmitteisissä asunnoissa huoneiden sisälämpötilan alentaminen vähentää tehokkaasti sähkönkulutusta.
Lämmityksen lisäksi lämmin vesi kuluttaa sähköä. Lämpimän veden juoksutusta tulisikin välttää – suosi siis viileämpiä suihkuja, peseydy nopeasti ja sulje hana saippuoinnin ajaksi.
3. Ajoita oikein
Sillä on väliä, milloin käytät sähköä. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan, joten kulutus kannattaa ajoittaa niihin hetkiin, kun sähköä saa edulliseen hintaan. Sähkön hinta on yleensä alhaisin myöhäisiltaisin, öisin ja viikonloppuisin.
Nordic Green Energyn mobiilisovelluksesta näkee kätevästi pörssisähkön tuntikohtaiset hinnat. Lisäksi sovelluksesta näkee ennusteen pörssisähkön hinnasta viikon päähän. Hintaennusteen avulla pystyy suunnittelemaan, minä päivänä kannattaa esimerkiksi saunoa tai pestä pyykkiä. Jos omistat sähköauton tai ladattavan hybridin, sovelluksen älylataus-toiminnolla voit ladata autosi silloin, kun sähkön hinta on halvimmillaan.
4. Suosi energiatehokkaita laitteita
Kotimme ovat nykyään täynnä erilaisia sähköllä toimivia laitteita, joita käytämme päivittäin. Siksi niiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiatehokkuudessa voi olla merkittäviä eroja. Esimerkiksi induktioliesi kuluttaa jopa 40 prosenttia vähemmän sähköä perinteiseen valurautalevyyn verrattuna ja vanha kylmälaite jopa kaksi kertaa enemmän kuin uusi.
Kun uusit kodinkoneita, hyvä nyrkkisääntö on hankkia kodinkoneet energiatehokkuusluokassa A tai A+. Ruoanlaitossa kannattaa suosia uunin sijaan mikroaaltouunia ja nopeasti valmistuvia ruokia. Jos pyykki- ja tiskikoneessasi on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä. Voit tutustua eri kodinkoneiden ja sähkölaitteiden keskimääräiseen sähkönkulutukseen tällä sivulla.
5. Sauno harkitusti
Saunominen kuluttaa tunnetusti paljon sähköä. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Helpoin tapa säästää sähköä ja rahaa on vähentää saunomista.
Jos haluat saunoa kerran viikossa, ajoita saunominen viikonlopulle tai myöhäiseen iltaan, kun sähkö on edullisinta. Hyvä saunomislämpötila on 70–80 °C – saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta jopa 20–30 %. Kun saunot, sauno nopeasti ja laita kiuas pois päältä heti saunomisen jälkeen.